Heavy Duty edzésmódszer

[vc_row][vc_column][vc_column_text]A Heavy Duty – kemény meló edzéselv

 

Minden igazi testépítő hatalmas, kőkemény izmokról álmodozik. Ennek elérésére több módszer létezik. Ezeknek egyik legkeményebb fajtája a Heavy Duty.

 

A Heavy Duty-t Mike Mentzernek köszönhetjük, ez az elv az ő találmánya. Az 1970-es évek végén és a 1980-as évek elején rengeteg kritikát kapott a Heavy Duty. Sokan állították, hogy a Mentzer alaposan rácáfoltak rendkívül látványos és gyors növekedésükkel. A módszer egy időre feledésbe merült, legalább is nem kapott túlzott figyelmet, de ma ismét reneszánszát éli olyan testépítőknek köszönhetően, mint Dorian Yates és David Dearth.

Ez az edzésmódszer irgalmatlanul kemény fizikailag és szellemileg egyaránt. Az ilyen típusú edzéseknél nemcsak baromi erőre, hanem maximális koncentrációra is szükség van.

 

A módszer lényege, hogy minél kevesebb sorozattal, de mindegyik sorozatban a fájdalomküszöb átlépésével, a teljes kifáradásig kell dolgozni. Minden egyes ismétlésnek és sorozatnak a lehető legkeményebben igénybe kell vennie a célba vett izmot. Egy-egy ilyen edzésnél helyet kapnak, kaphatnak az intenzitást fokozó edzéselvek mint például a negatív ismétlés, a negatív erőltetett ismétlés, az erőltetett ismétlés, a súlycsökkentés vagy a szuperszettek és óriássorozatok.[/vc_column_text][vc_single_image image=”7071″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Nézzünk egy edzést például mellre:

 

Alapos bemelegítés után kezdjünk fekvenyomással.

 

Mindjárt az első sorozatot akkora súllyal kezdjük, amekkorával 6-8 ismétlést tudunk csinálni. Amikor eljutottunk addig, hogy további ismétlésekre nem vagyunk képesek, kérjük meg edzőtársunkat, hogy segítsen 1-2 erőltetett ismétlés végrehajtásában. Ezután végezzünk 1-2 negatív ismétlést oly módon, hogy mellizmaink erejével a lehető leglassabban engedjük a súlyt a mellkasunkra. Jelzem ez nem fog menni, de minden erőnkkel tartsuk vissza a súlyt.

Ha túl könnyen sikerül nem merítettük ki az előzetes ismétlésekben mellünket. Borzalmas fájdalmakat élhetünk át, ha helyesen csináljuk, de ez a fájdalom jelentős jutalommal jár, ami gyorsan gyarapodó izomerőt és izomtömeget jelenthet. E sorozat után addig pihenjünk ameddig lélegzetünk normalizálódik. A következő sorozatban valószínű vissza kell vennünk a használt súlyból, ha tartani kívánjuk az ismétlések számát. A második sorozat is hasonlóan kemény legyen, mint az első. Ezután végezzünk még egy vagy két gyakorlatot a leírt módon. Ez összesen 4-6 sorozat, de többre nem is lesz erőnk és egyszerűen nincs is többre szükség. Ennek a kevés sorozatnak az intenzitása felülmúlja sok sportoló 15-20 sorozatát.[/vc_column_text][vc_single_image image=”7074″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ez az edzéselv egyértelműen nem kezdőknek való. A tévhittel ellentétben a kezdőknek több sorozatot kell csinálniuk, mint egy haladó testépítőnek. A kezdő testépítő ilyen kevés sorozattal nem tud kielégítő eredményt elérni, mert egyenlőre nem képes akkora intenzitást gerjeszteni, mint egy haladó. Azt is meg merem kockáztatni, hogy nem minden haladó és profi sportolónak alkalmas a Heavy Duty.

 

Általában azok élvezik e módszer előnyeit, akik eleve merev, kötött izomzattal rendelkeznek és olyan szellemi adottságokkal vannak megáldva, hogy mindig, minden körülmények között maximális koncentrációra és erőkifejtésre képesek. Aki hajlamos arra, hogy gondolatai elkalandoznak edzés vagy bármely más tevékenység közben, annak nem biztos, hogy hasznára válik ez a dolog.

 

Mindegyikünk más adottságokkal rendelkezik, ezért az a legjobb, ha 2-3 hónapig kipróbáljuk a Heavy Duty-t. Ez idő alatt érezhetővé válik, hogy tudunk-e profitálni e remek és intenzív módszerből.

 

Ne felejtsük el a kiegészítők szerepét sem. A heavy duty-hoz szinte kötelező az edzés előtti Carnotrix használat, hiszen hihetetlenül könnyen savasodnak az izmok egy ilyen terhelés során, a Carnotrix pedig segít, hogy minden egyes izomrostot kivégezhess!

 

A Mentzer-testvérek: http://www.youtube.com/watch?v=eaRcEyMaoFg[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]