A C-vitaminról

Még az óvodások is tudják, melyik az a vitamin, amely véd a nátha és más betegségek ellen, és télen pótolnunk kell a hiányzó adagot belőle, hogy ne legyünk betegek. Azt azonban nem mindenki tudja, mióta ismeri az emberiség a C-vitamin jótékony hatásait, mely ételekben található meg a citromon és a paprikán kívül, és mennyire van szükségünk belőle.A C-vitamin valójában aszkorbinsav. Sokáig ismert tengerészbetegség volt az úgynevezett „tengeri pestis”, amely előbb fáradékonysággal, később fekélyekkel, ínyvérzéssel, a fogak kihullásával járt. Rengeteg nagyszabású felfedező expedíciót hiúsított meg a gyakran százezrek halálát követelő betegség. Ezt a kórt hívják ma skorbutnak: az aszkorbinsav az a- fosztóképzővel az elején azt jelenti: anti-skorbut-sav, tehát a skorbut ellenszere. Hiszen, mint később kiderült, a betegséget a C-vitamin hiánya okozta.

 

Érdekességek a C-vitaminról

  1. Másik elnevezése ugyancsak sok mindent elárul: a C- előtag a citrusfélékre utal. Már a 16. században felfedezték tengerészek – néhány szerencsés, bennszülöttekkel zajló cserekereskedelmi aktus után –, hogy a citrom és a narancs furcsa módon gyógyítja a halálos skorbutot. A lassú információáramlás és a túl egyszerűnek tetsző megoldás miatt azonban még rengeteg időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a betegség eltűnjön.
  2. Hogy a skorbutot nem valami, hanem valami hiánya okozza, azt először tengeri malacokon tudták bebizonyítani. Az emberen kívül ugyanis ők azok az állatok, akik nem képesek önmaguk előállítani a C-vitamint. Még Szent-Györgyi Albertnak is ők segítettek: miután sikerült a mellékveséből előállítania egy anyagot, amely, mint később megtudta, az aszkorbinsav volt, ugyanezt megtalálta a paprikában is. Ettől a ponttól számítható a C-vitamin világkarrierje: egyre több és több csodálatos hatást és tulajdonságot kötöttek hozzá.
  3. Azóta már azt is tudjuk: a C-vitamin segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket azáltal, hogy védi az erek falát, csökkenti a koleszterinszintet, valamint a vérnyomást. További kutatások bizonyították, hogy bizonyos rákbetegségek megelőzésében, illetve a tumorok növekedésének lassításában is segít az aszkorbinsav. A lényeg a szabad gyökök megkötésében és az immunrendszer erősítésében rejlik.
  4. A C-vitamint a tévhitekkel ellentétben nem lehet túladagolni, mivel vízben oldódik. Egy átlagember napi szükséglete körülbelül 500 mg minimum – legalábbis az általános felfogás szerint. Legújabb kutatások megkockáztatnak ennél jóval magasabb dózisú bevitelt is, ezzel kapcsolatban azonban a tudomány még nem foglalt egységesen állást. A szervezet vitaminigénye állapotfüggő – a klimax, a gyógyszeres kezelések, az alkohol, a stressz, valamint a krónikus betegségek, de akár egy egyszerű nátha is megsokszorozhatja a szervezet vitaminigényét.
  5. A C-vitamint bevitel közben elveszítheted, ha 40 fok fölé hevíted az ételt, ekkor ugyanis felbomlik. A kávé megakadályozza a C-vitamin felszívódását, és egyre több kutatás bizonyítja, hogy minden szál cigaretta 50-100 mg C-vitamint von el a szervezettől.
  6. A gyümölcsök közül valóban a citrusfélék a leggazdagabb C-vitamin-bombák, azonban ennél sokkal nagyobb, négyszeres mennyiség található meg a csipkebogyóban – persze csak akkor, ha hideg vízben áztatod, és nem forrázod le. C-vitaminban gazdag még a fekete ribizli, a kivi és a barack is.
  7. A zöldségek közül a paradicsompaprikában van a legtöbb C-vitamin, de rengeteg található a brokkoliban, a savanyú káposztában, karalábéban, padlizsánban.
  8. Egyes C-vitamin-készítmények már hosszan tartó hatásúak, így órákon át képesek egyenletes C-vitamin-szintet biztosítani a vérben és a szövetekben. A legújabb fejlesztésű, C-vitamint ásványi anyagokkal kombináló termékek pedig kiegészítik az aszkorbinsav fent említett egészségmegőrző tulajdonságait