A mogyoróvajról

100% mogyoróvaj, hozzáadott cukor és pálmaolaj nélkül!

Magyarországon a mogyoróvaj pár évvel ezelőtt még a legtöbb ember számára szinte ismeretlen volt. A 18-19. század fordulóján bukkant fel először, amikor a kukoricapelyhet a fivérével együtt szabadalmaztató John Harvey Kellogg által vezetett Battle Creek szanatóriumban, ahol olyan gazdag proteinforrásként adták a betegeknek, amelyet nem kell megrgni. Magas kalóriatartalma és fogyaszthatósága alkalmassá tette erre a feladatra, azonban rövidesen beépült az átlagember mindennapos étrendjébe is.

Az elmúlt években itthon is elterjedőben lévő mogyoróvaj kínálat nem mutat olyan sokszínűséget és minőséget, mint a tengerentúlon, hiszen egyes gyártók csupán 20-30%-os mogyorótartalom mellett is mogyoróvajnak nevezik a kukoricadarával, cukorral, hidrogénezett növényi olajjal dúsított “terméket”. A legtöbben a gyerekeket célozzák meg, akik inkább az édesebb verziókat preferálják, ezért ezek több cukrot és a könnyebb fogyaszthatóság jegyében több adalékanyagot is tartalmaznak. A Trec Nutrition 100% Peanut Butter-je 100%-ban csak mogyorót tartalmaz! Teljesen mentes a hozzáadott sótól, cukortól, pálmaolajtól és tartósítószerektől!Ha olyan forráshoz sikerül jutnunk, amely a lehető legkevesebb adalékot, cukrot és rossz minőségű zsiradékot tartalmazza, akkor tulajdonképpen a földimogyoró (és így tehát a tiszta mogyoróvaj) elsődlegesen mint zsír- és mikrotápanyagforrás egészítheti ki az étrendünket. Egy késő esti, szinte szénhidrátmentes étkezés része is lehet akár egy proteinturmixba keverve, diétában szintén kiváló zsírforrás a már említett élvezeti érték mellett, cukorbetegek pedig a korlátozott szénhidrátfogyasztást kompenzálhatják jó minőségű zsiradékokkal általa.

 

A földimogyoróról:

  • 100 g földimogyoró körülbelül 609 kalóriát, 26.7 g fehérjét, 14.7 g szénhidrátot és 47.2 g zsírt tartalmaz. A mag tömegének kb. 40-50%-a olaj, melynek zsírsavprofilja az olivaolaj értékével közel azonos; 46%-a egyszeresen telítetlen zsírsav, és 32%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakból áll.
  • B-viaminban rendkívül gazdag, nagyszerű E-vitamin forrás, omega 6 forrás koleszterinmentes. A földimogyoróval vagy mogyoróvajjal együtt elfogyasztott táplálékból a szervezet
    kevesebb koleszterint vesz fel. Ennek eredményeképpen képes csökkenteni az LDL-koleszterinszintet.
  • Resveratrolt is tartalmaz, amely egy rendkívül erős antioxidáns, segít az ösztrogénszint egészséges szabályozásában, nitrogén-oxid termelődésben.

 

Felhasználása:

  • Önmagában is fogyasztható mivel egyszerre elégítheti ki az édesség és a sós ételek iránti sóvárgásunkat,
  • Sütéshez, főzéshez is használható, ahogyan az más országok kulináriájában már hagyományokra épül (főleg az ázsiai konyhára jellemző a húsételekhez való alkalmazása),
  • Könnyen beilleszthető egy diétás étrendbe is, mint zsírforrás.
  • Edzés előtt remek ötlet lehet, ha 3-4 evőkanál mogyoróvajat összekeversz mézzel, fehérje porral addig, amíg egységes masszát nem kapsz. Ehhez hozzáadhatsz aszalt gyümölcsöket, esetleg kis mandulát vagy diót.
  • Főétkezéseknél bármilyen hús mártásának alapjául szolgálhat a mogyoróvaj. Próbáljuk meg grillezett hús mellé a következő kombinációt: egy csészényi mogyoróvaj, 2 evőkanál ecet, 1-2 evőkanál olíva olaj, egy teáskanál chili por, kevés gyömbér.