Glutamin – AZ AMINOSAV CSODA – átfogó megközelítésben a glutaminról I.rész

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kutatások bizonyítják, hogy az L-glutamin pótlás csökkenti az izomleépülés folyamatát és javítja az aktív szövetek anyagcseréjét. Olvasd el a cikket, hogy mindenre választ kapj és megtaláld a helyes utat!

 

 A glutamin a legfontosabb aminosav, amely az izomszöveteket alkotja, a vázizomzat sejtjeiben szabadon áramló aminosavak több mint 61 %-a glutamin. A glutamin szerkezetét tekintve 19 %-ban nitrogénből áll, ezért tekinthető a glutamin a legfőbb szállítónak, amely ellátja nitrogénnel az izomsejteket.

Az intenzív testmozgás végzése a glutaminszint jelentős csökkenéséhez vezet, amely az erő, állóképesség és regenerálódás képességének csökkenését eredményezi. Akár 6 napig is eltarthat, amíg testünk visszanyeri korábbi glutaminszintjét!

Pedig kulcsfontosságú szerepe van a fehérjeszintézisben és az izomtömeg felépítésében. Kutatások azt mutatják, hogy az L-glutamin csökkenti az izomkárosodás kockázatát és javítja a fehérje megfelelő metabolizmusát (anyagcseréjét).

[/vc_column_text][vc_column_text]Miben segíthet az L-glutamin?

A glutaminnak tehát kulcsszerepe van a fehérje-anyagcsere szempontjából, mivel javítja az izomtérfogatot és csökkenti az izomleépüléssel járó katabolikus folyamatokat. És még valami. A glutamin fokozza a HGH (emberi növekedési hormon) termelését, amely a zsír anyagcsere (metabolikus) folyamataira, valamint az izomnövekedésre nézve jótékony hatású. Hatékony antikatabolikus (izomleépülést csökkentő) hatást idéz elő, amely védi az izmokat a károsodástól.

Ennek nagy jelentősége van súlycsökkentő diéta alatt, különösen nyáron, amikor a felesleges kilóktól úgy szeretnénk megszabadulni, hogy közben izmainkból nem veszítünk. Szervezetünknek szüksége van glutaminra egy optimális teljesítmény fenntartásához. A vékonybél glutamin-szükséglete mellett immunrendszerünk sem tud enélkül működni, különösen testünk igénybevétele alatt, amikor a glutaminszint leesik, és ezáltal megnő a fertőzések kockázata az izomépítés időszakában. Ezért olyan fontos az L-glutamin kiegészítés, nemcsak az izomtömegnövelés miatt, de a hatékonyság fenntartásának szempontjából is.

Az L-glutamin pótlás kedvező nitrogén-egyensúlyt biztosít a szervezetben és gátolja az izomsorvadást. A legújabb tanulmányok azt bizonyítják, hogy megfelelő mennyiségű L-glutamin pótlás mintegy 400 %-kal növelheti a növekedési hormon termelést.

 

Folytatjuk[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”Tovább a Glutaminokhoz” color=”primary” link=”url:https%3A%2F%2Ftrecnutrition.hu%2F%3Fs%3Dglutamin|||”][/vc_column][/vc_row]