Szezám tárulj!

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”5354″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]A szezám parányi magvait összetételük rendkívül értékes táplálékká teszi. Telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki. Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne. Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása. Lecitin-, szezamintartalma miatt a fogyasztása […]

Miért kifejezetten hasznos a zab fogyasztása?

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”5475″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text] A gabonafélék közül az átlagosnál nagyobb fehérje és zsírtartalmával emelkedik ki a zab. A fehérjék többek közt enzimek, hormonok alkotórészei, immunanyagok, míg a zsírok tartalék tápanyagok, hőszigetelők, vitaminok oldószerei. A zab a többi gabonaféléhez képest gazdagabb egyes fehérje építőkövekben – pl.: a lizin és metionin nevű aminosavakban. Az […]

A C-vitaminról

Még az óvodások is tudják, melyik az a vitamin, amely véd a nátha és más betegségek ellen, és télen pótolnunk kell a hiányzó adagot belőle, hogy ne legyünk betegek. Azt azonban nem mindenki tudja, mióta ismeri az emberiség a C-vitamin jótékony hatásait, mely ételekben található meg a citromon és a paprikán kívül, és mennyire van […]

A mogyoróvajról

100% mogyoróvaj, hozzáadott cukor és pálmaolaj nélkül! Magyarországon a mogyoróvaj pár évvel ezelőtt még a legtöbb ember számára szinte ismeretlen volt. A 18-19. század fordulóján bukkant fel először, amikor a kukoricapelyhet a fivérével együtt szabadalmaztató John Harvey Kellogg által vezetett Battle Creek szanatóriumban, ahol olyan gazdag proteinforrásként adták a betegeknek, amelyet nem kell megrgni. Magas […]